Een eigen plekje in Frankrijk - Mevrouw Stam

Jarenlang brachten wij de zomervakantie met onze kleine kinderen door in een gîte in verschillende streken van het mooie Frankrijk. Geleidelijk aan groeide onze wens om ook over een eigen plekje te beschikken. Rekening houdend met toekomstige ontwikkeling van verkeersdrukte, de afstand van de woning tot winkels en steden en de afstand vanaf de péage, viel onze keuze op de Bourgogne, 800 km van Nederland. 

In een tijdschrift vonden wij in 1996 een kleine advertentie. Daarachter bleek Thierry Biguet van France Pro Consult te schuilen. Een afspraak was snel gemaakt, wij vertrokken naar de Bourgogne om wat huizen te bezichtigen. Het was meteen raak. Binnen een paar weken waren de contacten met de notaris en verkoper geregeld, de aktes getekend en konden wij ons de trotse eigenaar noemen van een oud huis (1767)  in een klein boerendorp (70 inwoners) gelegen in de driehoek Arnay le Duc, Beaune, Autun. Géén moment hebben wij spijt gehad.

Wat een heerlijke streek. Om iedere bocht  nieuwe verrassingen: kasteeltjes, boerengehuchten, prachtig glooiend landschap. Overal groepjes Charolais koeien, gouden gewassen op het land en áltijd werkende boeren.

Het jaarlijkse "14 juillet" vuurwerk op het weitje voor ons huis, en aansluitend het "bal gratuit" in de Mairie, pal naast ons huis. Heerlijke steden zoals, Beaune, Dijon en Chalon in de buurt.  Streekmarkten in Chagny en andere dorpen. Concerten in oude kerkjes. Prima wandelgebied.

De zomerperiode was altijd zo voorbij, samen met echtgenoot, alléén, met vrienden, met kinderen etc. Natuurlijk altijd veel te klussen, ieder jaar schilderwerk, veel tuinonderhoud,  4 uur nodig om het weiland te maaien.

Naast ons huis een klein, rommelig boerenbedrijf. Een echtpaar met twee zonen, waarvan alléén de jongste zich aangetrokken voelde tot het boeren bedrijf. 

Een paar jaar geleden overleed onverwachts mijn man. Geleidelijk aan werd het huis van een lust tot een last. Het lukte minder goed alleen het vele onderhoud te regelen, het frequente op en neer reizen werd bezwaarlijk, daarnaast lukte het mij niet om de gehele zomer in La Douce France te verblijven. Verkoop leek de enige oplossing.  

Thierry Biguet van France Pro Consult werd gevraagd te helpen bij de verkoop. In deze tijd van recessie geen gemakkelijke zaak. De Franse huizenmarkt is ingestort. Fransen die nog durven te kopen in deze tijd met voortdurende veranderende maatregelen van de regering, zoeken een huis voor permanente bewoning. D.w.z. met centrale verwarming, een geïsoleerd dak, en aangepaste riolering.

Keuringen voor:  "diagnostic de performance energetique, constat de risque d'exposition au plomb, matériaux contenant de l'amiante, diagnostic de l'installation intérieure d'électricité, diagnostic de l'existant, état des risques naturels" werden uitgevoerd.

Bij de notaris (een uiterst correcte, zeer vriendelijk man) werd een "mandat de vente" getekend, en ook weer verlengd. In het maandelijks verschijnend "Notaires",  waarin ook het ontroerend goed vermeld staat, troffen wij slechts éénmaal een 5 regelige tekst aan, zonder foto. Uiteraard weinig opvallend voor geïnteresseerden. Het heeft geen enkele bezichtiging opgeleverd.

De keuze voor een makelaar viel op een makelaarskantoor in Beaune, met een 1-mans dépendance in Arnay. Voor de makelaar een acceptabele afstand voor het regelen van bezichtigingen. Eveneens een "mandat de vente" getekend en verlengd.

Inmiddels was het boerenbedrijf naast onze woning sterk uitgebreid, nog rommeliger dan het al was.

Bij onze komst in het voorjaar bleek de boerenzoon een aantal malen illegaal onze heggen volledig gekortwiekt te hebben, royaal gestrooid te hebben met onkruidverdelger, en pal achter ons weiland (zonder enig overleg) een grote kippenschuur neergezet te hebben, zodat ons weiland ook niet meer als bouwgrond verkocht kon worden. 

De ouders van de boerenzoon-buurman meldde eens dat hij ons huis en terrein wel wilde kopen om het eigen grondgebied uit te breiden en om over eigen woonruimte te beschikken, zodat hij niet langer met zijn vriendin (en inmiddels drie kleine kinderen) in één kleine slaapkamer hoefde te bivakkeren.

De verkoopprocedure verliep moeizaam, geïnteresseerden haakten nà de bezichtiging snel af vanwege het grote naastgelegen boerenbedrijf en wat noodzakelijke aanpassingen aan de woning.

De boerenzoon zèlf zocht contact met mensen die toevallig langs kwamen om te melden dat het huis erg opgeknapt moest worden en dat hijzelf degene was die het zou kopen!!!

De onderhandelingen waren onevenwichtig. Vanuit de verkoper veel water bij de wijn, en de boerenzoon niet voornemens om omhoog te gaan met zijn bod. De opstelling van de makelaar heb ik als zeer partijdig ervaren.

Toch heb ik besloten om te verkopen, er was niet veel keuze. Het is voor mij een hele opluchting.  De "acte authentique de vente" is eind augustus getekend.

Fransen blijven Fransen, en tijdens de verkoopfase heb ik ervaren dat het belang van de Fransman toch altijd voorgaat op dat van de buitenlander.

Met weemoed in het hart, maar met vele positieve herinneringen heb ik, na bijna twintig jaar, deze maand afscheid genomen van dit kleine boerengehucht en haar inwoners.


Advies aan de lezers:

Met een nauwelijks geïnteresseerde notaris, een m.i. partijdige makelaar en een niet erg onderhandelingsbereide koper, was het een uitstekende beslissing, France Pro Consult in te schakelen. De hulp van een professional met grote vertrouwdheid en kennis van de Franse woningmarkt, het functioneren van Franse instanties, bekendheid met overheidsmaatregelen, met daarnaast een perfecte beheersing van de taal is essentieel voor het goed laten verlopen van de (ver)koop processen. Dank je wel,  Thierry Biguet! 

 

< Terug naar het overzicht

France Pro Consult

Boterweg 25 - 7371 GK Loenen
Pays-Bas / Nederland
T: +31(0)55-505 32 85
E: info@franceproconsult.com

home > bibliotheek > een eigen plekje in frankrijk - mevrouw stam