In Picardië staat een huis - Fam. van Lieshout

In Picardie, Frankrijk, staat een huis, een picardisch huis, waar wij gedurende 17 jaar veel tijd hebben mogen doorbrengen. Het ligt in een klein dorpje met 150 inwoners, in een groot landbouw gebied en slechts een half uurtje rijden van de kust. Veel bossen rondom. In verband met onze leeftijd wilden wij het huis verkopen. Wij kwamen er al snel achter dat kopen een stuk eenvoudiger is dan verkopen.

Wij namen contact op met een Franse makelaar en vroegen hem om ons huis niet alleen aan de Franse bevolking  aan te bieden maar ook op de Engelse, Nederlandse en Belgische markt te brengen. De makelaar zag de buitenlandse markt niet zitten, de tijd dat de buitenlanders veel interesse hadden was voorbij, zo vertelde hij. Pas later kwamen wij erachter dat hij, buiten zijn moedertaal, geen enkele andere taal sprak, ondanks dat hij een van de makelaars van een groot kantoor is met verschillende vestigingen!

Wij hadden met de makelaar afgesproken dat hij de sleutel bij de buren op kon halen voor de bezichtigingen, maar vroegen hem wel om eerder te komen zodat hij de luiken en ramen open kon zetten. Dat was geen probleem, zo vertelde hij, maar in de praktijk kwam daar niets van terecht. Het ging allemaal met de Franse slag,  om vakantie te vieren is dat heerlijk maar als er zaken gedaan moeten worden kan dat heel vervelend zijn. Kortom, de Franse regels en hun aanpak zijn zo anders dat er toch irritaties op traden.

Er moest een andere manier zijn. Na speuren op het internet kwam ik een makelaar tegen, van orgine een Fransman, en al vele jaren wonend in Nederland. Na een gesprek met hem, zagen wij het helemaal zitten. Hij kent de Franse regels en weet hoe wij Nederlanders denken, dus een prima intermediaire. Hij ging direct van start en vroeg ons om een tweede makelaar te zoeken in Frankrijk, daar is het heel gewoon om met verschillende makelaars te werken. Voorts werden annonces geplaatst voor de buitenlandse markt en het balletje ging rollen.Er werden afspraken gemaakt voor bezichtigingen wanneer wij zelf in het huis aanwezig waren, zodat wij kijkers ook goed konden ontvangen.

Wat waren wij blij met hem er viel meteen een last van onze schouders, wij werden begrepen. Wij hadden geregeld contact via de telefoon of per e-mail. Kortom, binnen een half jaar werd het huis verkocht, aan een buitenlandse familie. Wat een geluk dat deze intermediaire van alle in en outs op de hoogte is en ons zo op alle gebieden kon adviseren. Het contact met de notaris regelde hij ook.

Afgelopen mei heeft de overdracht plaatsgevonden. Nu zitten wij in het traject van de nazorg, ook heel belangrijk. Het water en de elektriciteit zijn door hem opgezegd en eventuele andere rekeningen die wij ontvangen worden door hem nagekeken. Verder gaat hij proberen of wij nog iets terug kunnen krijgen van de plusvalue, belasting op de overwaarde van het huis, die wij hebben moeten betalen.

Wij hebben 17 jaar mogen genieten van ons huis in Frankrijk en bovendien heeft het ons heel wat gebracht. Het was een groot goed om ons regelmatig even terug te kunnen trekken van ons drukke leven in Nederland. Tegelijkertijd  hebben wij een andere cultuur mogen ontdekken, de Franse taal beter leren spreken en begrijpen en niet te vergeten de Franse keuken leren kennen en vooral proeven. Fijn was ook het contact met onze Franse dorpsgenoten en het mogen meemaken van hun feesten. Het was een prachtige tijd.

Nu gaan wij genieten van vakanties in eigen land, met hartelijke dank aan Mons. Thierry Biguet van France Pro Consult.

Fam. van Lieshout

< Terug naar het overzicht

France Pro Consult

Boterweg 25 - 7371 GK Loenen
Pays-Bas / Nederland
T: +31(0)55-505 32 85
E: info@franceproconsult.com

home > bibliotheek > in picardië staat een huis - fam. van lieshout