Onroerend goed belasting - oktober 2017

Het was een van de grote beloftes van de campagne van de Franse president. Over drie jaar zou 80% van de huishoudens de onroerendgoedbelasting niet meer hoeven te betalen. De drempels om te kunnen profiteren van deze vrijstelling zijn zojuist bekendgemaakt.

 

Wat is onroerendgoedbelasting en voor wie geldt deze belasting?

De onroerendgoedbelasting is van toepassing op het geheel van gemeubileerde woningen, of het nu gaat om een hoofdverblijf of een tweede huis (en alle bijgebouwen, zoals privégarage en parkeerplaats). De eigenaren die bewoner zijn, de huurders of de bewoners die er gratis wonen, moeten deze belasting betalen. Hierbij moet worden opgemerkt dat mensen met een zeer laag inkomen, in sommige gevallen en onder bepaalde voorwaarden, een gedeeltelijke of gehele vrijstelling van de onroerendgoedbelasting kunnen krijgen (senioren of invaliden).

Het bedrag van de onroerendgoedbelasting wordt berekend op basis van de gemeente waarin de woning zich bevindt, maar ook van de huurwaarde en van de datum waarop de woning gebouwd is.
De opbrengsten van deze belasting maken het mogelijk voor de lagere overheden om de openbare diensten te financieren, die niet door de Staat betaald worden, zoals de scholen.

Wie zal vanaf 2018 vrijgesteld worden van de onroerendgoedbelasting?

De vrijstelling van de onroerendgoedbelasting zal geleidelijk worden toegepast en dit gebeurt in 3 stappen. De desbetreffende huishoudens zullen hun onroerendgoedbelasting zien verminderen met 30% in 2018, vervolgens met een derde extra in 2019, om een gehele vrijstelling te bereiken in 2020.

De drempels om te kunnen profiteren van deze vrijstelling zijn vorige week bekendgemaakt door Gérard Darmanin, minister van Comptes publics.
Om recht te hebben op de vrijstelling van de onroerendgoedbelasting, geleidelijk vanaf 2018, mag het netto jaarlijkse inkomen (zoals dit jaar in 2017 ontvangen) niet de volgende drempels overschrijden:

  • 30.000 euro voor een alleenstaande (dat is een fiscaal referentie-inkomen van 27.000 euro, rekening houdend met de kostenaftrek van 10%),
  • 48.000 euro voor een stel zonder kinderen (dat is een fiscaal referentie-inkomen van een huishouden van 43.000 euro).
  • Wanneer het stel een kind heeft, dan wordt het maximum van jaarlijkse inkomsten verhoogd naar 54.000 euro (dat is een fiscaal referentie-inkomen van 49.000 euro).
    Wanneer het stel meer dan één kind heeft, moet men 6.000 euro per extra ‘demi-part’ (half aandeel) toevoegen (het 3e kind geeft recht op drie halve aandelen).

Er is echter niets gezegd over de niet-ingezeten, die hun inkomsten in het buitenland verdienen, en of zij kunnen profiteren van deze vrijstellingen… ?? L

 

Alle artikelen en afbeeldingen blijven ons eigendom en mogen niet zonder onze voorafgaande toestemming worden gekopieerd of vermenigvuldigd noch aan derden ter beschikking worden gesteld.

< Terug naar het overzicht

France Pro Consult

Boterweg 25 - 7371 GK Loenen
Pays-Bas / Nederland
T: +31(0)55-505 32 85
E: info@franceproconsult.com

home > bibliotheek > onroerend goed belasting - oktober 2017